9 Makanan Kuruskan Badan

ubat kurus

9 Makanan Kuruskan Badan

1. Minyak kelapa
Minyak kelapa
Mengandungi rantaian asid lemak sederhana (MCFA), yang merupakan sejenis lemak tepu yang berperilaku berbeza dari lemak lain. Lemak MCFA boleh diserap terus ke dalam sel di mana ia boleh segera dibakar sebagai tenaga, menjadikannya sumber tenaga yang hebat. Minyak kelapa dianggap sebagai makanan termogenik yang membantu meningkatkan metabolisme dan meningkatkan pembakaran lemak. Menambah minyak kelapa ke dalam diet juga boleh membantu untuk mengimbangi tahap gula darah, yang juga bermanfaat untuk penurunan berat badan.

ubat kurus

2. Cili
Cili boleh membantu mempercepatkan metabolisme anda. Cili juga penuh dengan antioksidan dan meningkatkan vitamin C bersama beta-karotena.

3. Halia
halia
Adalah makanan yang mempunyai manfaat menggalakkan aliran darah yang baik, mengurangkan keradangan dalam badan dan menyokong fungsi imun yang sihat.

4. Protein
Adalah bermanfaat untuk penurunan berat badan yang sihat.Protein juga membantu memelihara kadar gula dalam darah supaya lebih seimbang.

5. Kayu Manis
kayu manis
Boleh membantu menurunan berat badan. Bukan sahaja ia boleh membantu meningkatkan metabolisme anda dan memelihara kadar gula dalam darah seimbang, ia juga memperbaiki peredaran darah dan merupakan sumber antioksida.

6. Cuka sider apple

Adalah satu lagi makanan yang membantu mempercepatkan metabolisme anda. Ia juga membantu meningkatkan penghadaman dan meningkatkan penyerapan nutrien daripada makanan yang dimakan.

7. Teh hijau
Teh hijau
Minum beberapa cawan teh hijau sehari telah didapati berkesan untuk membantu menurunkan berat badan. Teh hijau kaya dengan antioksidan dan membantu meningkatkan tahap tenaga

8. Serat
Makanan yang kaya dengan serat membantu anda mengurangkan berat badan. Serat memberikan anda rasa kenyang selepas makan supaya anda kurang cenderung untuk snek pada makanan yang tidak sihat. Makanan gentian juga mempunyai GI yang lebih rendah. Makan makanan rendah GI adalah bermanfaat untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah yang seimbang dan untuk penurunan berat badan.

9. Maca
Adalah sayuran akar berasal dari Peru, yang telah digunakan beribu-ribu tahun sebagai makanan ruji berkhasiat. Ia meningkatkan tahap tenaga dan adalah popular dengan atlet untuk meningkatkan daya ketahanan. Maca mengandungi banyak vitamin B yang amat penting untuk pengeluaran tenaga di dalam badan anda. Maca boleh membantu memberi anda tenaga tambahan yang anda perlukan untuk memberi bersenam dan ianya akan berikan motivasi kepada anda untuk menjalankan senaman dengan lebih tekun, ini akan membantu anda membakar banyak lemak badan.

ubat kurus

Share This: